ניתוח ערמונית בלייזר ירוק (GreenLight PVP)
ניתוח ערמונית בלייזר ירוק, המכונה גם פוטו-אידוי של הערמונית (Photoselective Vaporization of the Prostate - PVP), הוא הליך זעיר-פולשני מודרני ויעיל לטיפול בהגדלה שפירה של בלוטת הערמונית (BPH). בשיטה זו, אנרגיית לייזר בעלת אורך גל ספציפי (לרוב 532 ננומטר, המפיק אור ירוק) משמשת לאידוי (Vaporization) מדויק של רקמת הערמונית החוסמת את השופכה וגורמת להפרעות במתן שתן.
למי מתאים ניתוח לייזר ירוק?
ניתוח זה מהווה אפשרות טיפולית מצוינת עבור גברים הסובלים מתסמינים בינוניים עד קשים של BPH, אשר אינם מגיבים היטב לטיפול תרופתי או מעדיפים פתרון ניתוחי. הוא מתאים במיוחד במקרים הבאים:
- גברים עם ערמוניות בגודל קטן עד בינוני-גדול.
- מטופלים הנוטלים תרופות מדללות דם (לאחר התייעצות והתאמה פרטנית), שכן הסיכון לדימום בשיטה זו נמוך משמעותית מניתוח TURP המסורתי.
- גברים המעוניינים באשפוז קצר והחלמה מהירה יחסית.
- מטופלים עם מחלות רקע המעלות את הסיכון הניתוחי בהליכים פולשניים יותר.
כיצד מתבצע הניתוח?
הניתוח מתבצע לרוב תחת הרדמה כללית או אזורית (ספינלית). המנתח מחדיר מכשיר אופטי דק (ציסטוסקופ) דרך השופכה (הצינור המוביל את השתן משלפוחית השתן החוצה). דרך המכשיר מוחדר סיב לייזר דק וגמיש. כאשר הלייזר מופעל, הוא מכוון לרקמת הערמונית המוגדלת. אנרגיית הלייזר נספגת באופן סלקטיבי בכלי הדם של הרקמה, גורמת לאידוי מהיר שלה וליצירת תעלה רחבה יותר למעבר שתן. תהליך האידוי גם אוטם את כלי הדם הקטנים, מה שמפחית משמעותית את הדימום במהלך הניתוח ואחריו. משך הניתוח נע בדרך כלל בין שעה לשעתיים, תלוי בגודל הערמונית.
יתרונות ניתוח לייזר ירוק
לניתוח ערמונית בלייזר ירוק מספר יתרונות בולטים:
- הפחתה משמעותית בדימום: הלייזר אוטם כלי דם תוך כדי פעולה, מה שהופך אותו לבטוח יותר למטופלים בסיכון לדימום.
- אשפוז קצר: במקרים רבים, המטופל משתחרר לביתו עוד באותו היום או למחרת הניתוח.
- החלמה מהירה יותר: חזרה לפעילות יומיומית רגילה מהירה יותר בהשוואה לניתוחים מסורתיים.
- צורך קצר יותר בקטטר: לעיתים ניתן להסיר את הקטטר (צנתר שתן) מוקדם יותר.
- תוצאות יעילות: שיפור משמעותי בתסמיני מתן השתן ובאיכות החיים, בדומה לניתוח TURP.
הכנה לניתוח והחלמה
ההכנה לניתוח כוללת בדיקות קדם-ניתוחיות סטנדרטיות, הערכת מרדים והנחיות לגבי צום והפסקת תרופות מסוימות, בעיקר מדללי דם (בהתייעצות עם הרופא). לאחר הניתוח, ייתכן שיושאר קטטר למשך 24-48 שעות. צפויה תחושת צריבה או אי נוחות קלה במתן שתן בימים הראשונים, וכן ייתכן דם בשתן בכמות קטנה. מומלץ על שתייה מרובה, הימנעות ממאמץ פיזי והרמת משאות כבדים למשך מספר שבועות. רוב הגברים חווים שיפור משמעותי בתסמינים תוך זמן קצר.
סיכונים ותופעות לוואי אפשריות
בעוד שניתוח לייזר ירוק נחשב לבטוח, כמו בכל הליך רפואי, קיימים סיכונים ותופעות לוואי אפשריות, אם כי לרוב הן קלות וחולפות. אלו כוללות זיהום בדרכי השתן, צריבה או תכיפות במתן שתן שחולפים עם הזמן, דם בשתן לתקופה קצרה, ובאחוז מסוים מהמקרים עלולה להתרחש שפיכה אחורית (אורגזמה יבשה). סיבוכים משמעותיים יותר הם נדירים. חשוב לדון בכל החששות עם האורולוג המטפל.
*מידע זה הוא כללי ואין להסתמך עליו כייעוץ רפואי.